De missie van Raiffeissen

De missie van Raiffeissen

Omdat boeren vroeger moeilijk krediet kregen van de banken in de steden ontstond de voorloper van de huidige Rabobank. Eenzelfde situatie bestaat vandaag de dag in grote delen van de wereld nog. Daarom steunt de Rabobank kredietcoöperaties in derdewereldlanden en participeert ze in plattelandsbanken in Afrika en China.

 

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van Rabobank op 16 juni jl. in Utrecht hield een bevlogen bestuursvoorzitter Bert Heemskerk een betoog voor de export van de Raboformule naar zich ontwikkelende landen. Gastspreker Agnes van Ardenne, minister van ontwikkelingssamenwerking, roemde de wijze waarop de bank kleine ondernemers hier en elders toegang biedt tot de financiële dienstverlening en daarmee perspectief op meer welvaart. Met een relatief geringe investering geeft de bank meer mensen hun toekomst in eigen hand. In het boek “De wereld in eigen hand” wordt in woord en beeld getoond wat de Rabobank te zoeken heeft op plekken waar mensen geen geld hebben.

 

Met ruim 1.000 bestuurders, directeuren en toezichthouders van lokale banken was ik in de Jaarbeurs bijeen voor de jaarlijkse ‘aandeelhouders’ vergadering.  Het aantal ‘lokale’ banken is door de vele fusies inmiddels afgenomen tot 275. Ondanks de strakke regie is er ruimte voor spontane vragen en opmerkingen uit de zaal.  Ditmaal trokken de suikerboeren aan de bel; die hebben het zwaar onder het EU-beleid, terwijl de Rabobank in Brazilië de concurrenten financiert. Vergeefs klonk een oproep om openheid over de inkomens van de top. Bij deze trend loopt Rabo liever niet voorop.