Brede elite

Brede elite

Het Holland Festival wordt morgen afgesloten met de laatste Bunraku-voorstelling, het eeuwenoude tradionele Japanse poppentheater, door grootmeester Yoshida Minosuke en zijn gezelschap. Terwijl het festival de naam houdt elitair te zijn genoot een breed publiek jl. donderdag in het Amsterdams Oosterpark van een live uitzending in het kader van het Holland Festival van de opera Carmen.

Zo’n 4.500 mensen bevolkten de tribunes en de omliggende grasvelden; ze keken en luisterden ruim drie uur ademloos naar de opera Carmen van Bizet, die door De Nationale Opera in het Muziektheater werd opgevoerd en door de NPS live werd uitgezonden op een groot scherm in het Oosterpark en op TV. Het mooie weer maakte dit Holland Festival-event tot een groot feest; er werd volop gepicknickt door hele gezinnen of met vrienden en bekenden, terwijl men ondertussen genoot van een exotische Carmen, de opzwepende muziek en de fraaie enscenering.

Temidden van de vele spraakmakende voorstellingen zoals Varèse 360°, The White Body, Orfeus en Hiob viel nog een ander project op en wel door de participatie van veertig jongeren, afkomstig van middelbare scholen uit diverse delen van Amsterdam. Zij stonden in een lange rij in de Zuiveringshal West op het Westergasterrein en zongen met i-pods in hun oren lange aanhoudende tonen op een remix van Ligeti’s Lontano. Geluidskunstenaar Marina Rosenfeld uit New York leidde deze performance, die in samenwerking met het Stedelijk Museum tot stand kwam.

Nog tijdens het festival hebben we bekend kunnen maken dat Annet Lekkerkerker als nieuwe zakelijk directeur zal aantreden per 1 oktober a.s. Zij kijkt nu al uit naar het festival in 2010. ‘Wij’ zijn blij dat we terug kunnen kijken op een spraakmakend, goed bezocht en geslaagd festival 2009.