Uniek centrum voor Dans en Muziek

Uniek centrum voor Dans en Muziek

Met het Lucent Danstheater en de Dr Anton Philipszaal beschikt Den Haag over een uniek theatercomplex dat in september 25 jaar bestond. Ik raakte als directeur ad interim echter ook betrokken bij de plannen voor een geheel nieuw Dans- en Muziekcentrum.

Het Lucent Danstheater en de Dr Anton Philipszaal bieden sinds 1987 onderdak aan het Nederlands Dans Theater en het Residentie Orkest. Het door Rem Koolhaas ontworpen Lucent Danstheater zou aanvankelijk in Scheveningen verrijzen, maar werd in het centrum van Den Haag gerealiseerd pal naast de door Dick van Mourik en Peter Vermeulen ontworpen concertzaal. 

In 2008 presenteerden de directeuren van het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium samen met de directie van de zalen een artistieke en zakelijke visie voor een nieuw Internationaal Dans- en Muziekcentrum. Een gezamenlijk onderkomen voor professionals en studenten, met een programmering voor een breed publiek. Neutelings Riedijk maakte het winnende ontwerp voor het nieuwe culturele hart van Den Haag. Tijdens mijn interim-periode werkte ik mee aan een aanpassing van het programma van eisen en een herziening van de exploitatieopzet. Inmiddels heeft de gemeenteraad groen licht gegeven voor de uitvoering van de ambitieuze plannen. Ik zal de realisatie daarvan met belangstelling blijven volgen.