Make Love Not War

Make Love Not War

De traditionele herdenking van de Slag om Arnhem een toekomstgerichte impuls geven, dat is de opdracht die de Stichting War Requiem- Bridge to the Future zich heeft gesteld.

 

In 2002 en 2004 voerde Het Gelders Orkest in dat kader het War Requiem van Benjamin Britten uit. Een monumentaal Requiem, met gezongen gedichten van Owen, waarin Britten niet de vijand, maar de oorlog aanklaagt. Actueel zolang mensen elkaar als vijanden blijven zien en zo bejegenen. In 2009 zal het War Requiem wederom worden uitgevoerd. In de tussenliggende jaren nodigen we vanuit het bestuur van de Stichting andere gezelschappen uit aan onze doelstelling een invulling te geven. Introdans speelt hierop dit jaar heel mooi in met de voorstelling Make Love Not War, waarin het imposante werk De Groene Tafel van Kurt Jooss uit 1932 centraal staat. Een al even monumentaal, tijdloos en nog altijd actueel werk als het War Requiem. De uitvoering door Introdans staat onder supervisie van de dochter van choreograaf Jooss, Anna Markard.

 

Wankel evenwicht

Geweld is geen onnatuurlijk verschijnsel, aldus Jan Terlouw op de 1e conferentie ‘Bridge to the Future’ die op initiatief van dezelfde stichting plaatsvond. Maar de amorele wijze waarop naties en mensen geweld toepassen is niet te bevatten en evenmin te accepteren. De Europese eenwording heeft in onze regio ook vrede gebracht, maar elders is de stabiliteit ver te zoeken en hebben instituties onvoldoende effect. Bijzondere bijdragen leverden de Duitse generaal Rolf Baumgärtel en anti-globaliste Susan George op de ook door jongeren goed bezochte conferentie.