Collecteren is cool

Collecteren is cool

“Collecteren stamt uit de tijd dat alles aan de deur verkocht werd”, aldus een rake opmerking van mijn zoon. Heeft de collecte dan zijn langste tijd gehad? Misschien, andere vormen van fondsenwerven zijn nodig, maar het is te vroeg de collecte af te schrijven. Als directeur van het Prinses Beatrix Fonds heb ik er niet alleen zakelijk maar ook persoonlijk mijn schouders onder gezet.

Het fonds bestrijdt spierziekten en bewegingsstoornissen en heeft daarvoor veel geld nodig. De opbrengst van de landelijke collecte bedraagt nog altijd ruim € 1,5 mln. en staat of valt met het aantal collectanten, ca. 30.000, waarvan ieder jaar een deel afvalt door natuurlijk verloop of om andere redenen.

Op Koninginnedag opende ik onze Kix-Vrijmarkt op het Malieveld. Vervolgens ben ik ter plekke collectanten gaan werven voor de collecteweek in september. Je leert snel in te schatten wie je daarvoor wel aan kunt spreken en bij wie je weinig kans maakt. Met 14 toezeggingen was mijn actie niet vergeefs. De directe benadering is een alternatief nu het ‘Bel me niet register’ een drempel opwerpt om telefonisch collectanten te werven.

In mijn woonplaats Oosterbeek bleek nog geen collecteorganisatie te bestaan. Na een oproep in een plaatselijk nieuwsblad had ik in korte tijd acht collectanten geworven, van wie er een zelf een spierziekte heeft. Uiteindelijk zijn we in de collecteweek met zeven mensen langs de deuren gegaan en hebben we ruim € 1.300,- opgehaald, een mooi resultaat. Velen gaven graag iets voor de strijd tegen spierziekten, MS, Parkinson e.d., slechts weinigen weigerden. Voor volgend jaar hebben zich al twee nieuwe collectanten gemeld. Ook jongeren doen mee, immers ‘collecteren is cool’. Meer mensen zijn welkom, want het aantal benen en bussen bepaalt de uiteindelijke opbrengst.

Vandaag nog een goede daad doen? Steun dan mijn persoonlijke actie: doneer in mijn digitale collectebus. Bij voorbaat dank!